Blší trh

Blší trh Veľa detí rado súťaží a o to viac, keď môžu za to získať atraktívne ceny. Túto hru je možné hrať kdekoľvek vonku, aj na školskom dvore. Výhodou je prítomnosť rodičov, ktorá nám dáva možnosť vytvoriť viac stanovišti a tým pre deti urobiť hru lákavejšiu a zaujímavejšiu. Cieľom hry je nazbierať na jednotlivých stanovištiach čo najviac bodov, ktoré ku koncu aktivity zameníme za fiktívne dukáty. Za tie si môžu potom deti nakúpiť na pripravenom Blšom trhu krásne ceny. Na začiatku hry každé dieťa, ktoré chce súťažiť dostane kartičku, na ktorú sa mu budú zapisovať body. Tie môžu získať na vopred vytvorených stanovištiach.

Stanovištia:

  • Vajíčková bomba – prejsť v čo najkratšom čase do určeného cieľa a pri tom držať v jednej ruke lyžicu s vajíčkom. Vajíčko môžeme zameniť za pingpongovú loptičkou.

  • Hod ponožkou – do starej ponožky zabalíme tenisovú loptičku. Vyhráva ten, kto hodí loptičku najďalej.

  • Pásomnica – deti majú obviazané pero na motúziku okolo pása a ich cieľom je trafiť ho do fľaše. Úloha je náročná, pretože pero je prichytené zozadu.

  • Rýchle nohy – kto rýchlejšie pobeží do cieľa, vyhráva. Háčik je v tom, že na začiatku behu sa každý hráč musí párkrát rýchlo otočiť a až potom môže vyštartovať. Pozor, keď súťažia dvaja hráči naraz, je potrebné, aby ich bežacie dráhy boli ďalej od seba, pretože zo začiatku na nich bude pôsobiť silná gravitačná sila.

  • Trefa do čierneho – deti musia loptičkou zhodiť naukladané plechovky. Vyhráva ten, kto ich zhodí všetky.

  • Ping-pong – cieľom hry je udržať pingpongovú loptičku, čo najdlhšie na pingpongovej rakete. Len si treba zvoliť tú najsprávnejšiu techniku.

  • Letí, letí, lietadlo letí – každý súťažiaci si vytvorí svoje vlastné lietadielko z papiera. Komu doletí najďalej, vyhráva.

  • Preťahovanie lanom – aktivita, ktorá je každému dôverne známa, ale napriek tomu sa pri nej všetci dobre zabavia. Môžu súťažiť dvojice alebo celé družstvá.

  • Skok vo vreci – stačia dve staré vreci a zábava môže začať. Táto aktivita patrí medzi tie, do ktorých sa môžu s radosťou zapojiť aj rodičia. Deti sa snažia doskákať vo vreci do cieľa. Vyhráva ten, kto doskáče ako prvý.

  • Metlový „hawaiský“ tanec – jednoduchý tanec, ktorý spočíva v podliezaní metly. Metlu postupne posúvame nižšie a nižšie až nám ostane jeden hawaiský vytrvalec. Pre podporenie hawaiskej atmosféry je vhodné púšťať do rytmu hawaiskú muziku.

Za každé jedno stanovisko je zodpovedný jeden alebo viacerí rodičia. Tí určujú koľko a komu dajú body za splnenú úlohu. Každé stanovište má svoj znak, aby si nikto nemohol dopisovať body sám. Takýmto znakom môže byť podpis zodpovedného rodiča, nejaký obrázok alebo pečiatka. Je vhodné si pravidlá udeľovania bodov a priebehu jednotlivých súťaží určiť vopred, aby sa predišlo zbytočným nedorozumeniam. Netreba sa báť využiť svoju fantáziu naplno. Nakoniec sa všetky hry ukončia a deti si môžu spočítať body, ktoré počas dňa získali. Tie si potom v zázračnej banke premenia na dukáty. So zamenenými dukátmi idú deti na Blší trh, kde si môžu vybrať nejakú drobnosť v hodnote nimi nahratých dukátov. Veci, ktoré si deti môžu za svoju snahu kúpiť by mali byť skutočne len maličkosti. V mnohých prípadoch sa sponzorom môžu stať aj rodičia. Vítané je, keď deti donesú samy nejaké vlastné hračky či darčeky. Tým sa učia nielen podeliť sa s ostatnými, ale aj urobiť niekoho šťastným. Táto akcia umožňuje viac komunikovať s rodičmi a napomáha k budovaniu vzájomných vzťahov medzi nimi.

Webstránku vytvorili: Katarína Fedičová a Peter Kán